Psikoloji biliminin Türkiye’deki öncül isimlerinden Yılmaz Özakpınar vefat etti. Yaklaşık altmış yıllık akademik hayatında hocaların hocası olmuş, psikoloji ile ilgili ilmi çalışmalarının yanında Türk kültür ve medeniyet hayatına katkı sağlayan eserler de kaleme almıştır. Tıpkı Erol Güngör gibi Mümtaz Turhan’ın öğrencisi Yılmaz Özakpınar bu silsilenin yaşayan son temsilcisiydi.
10 Kasım 2022 tarihinde öğle namazını takiben Zincirlikuyu câmisinde ailesi, öğrencileri ve sevenleri ile birlikte kılınan cenaze namazı ardından Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi. Başta ailesi ve sevenleri olmak üzere Türk milletinin başı sağ olsun.
Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar kimdir?
1934, Boyabat / Sinop doğdu. İlk ve ortaöğrenimini memleketinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden 1957 yılında, Cambridge Üniversitesi Biyoloji Fakültesi Psikoloji Bölümünden ise 1960 yılında mezun oldu. Doktorasını 1964 yılında İstanbul Üniversitesi Tecrübî Psikoloji Kürsüsünde yaptı.
Alexander von Humboldt bursu ile 1972-74’te Köln Üniversitesi Sosyoloji Araştırma Enstitüsünde, aynı bursla 1978’de Bern Üniversitesi Pedagojik Psikolojik Bölümünde ve Fulbright bursu ile 1980-81’de Oregon Üniversitesi Kognitif Psikoloji Laboratuarı’nda araştırmalarda bulundu. 1982-88 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. Daha sonra çalışmalarını İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde sürdürdü. 2005 yılından itibaren bir süre Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkanlığını yürüttü. Daha sonra uzun yıllar İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde ders verdi.
ESERLERİ:
Psikolojinin Temel Mefhumları
Öğrenmede Dikkat Problemi
Hafıza Yanılmalarının Doğuşu
Hafıza
Hafıza Yanılmaları ve İki Ayrı Hafıza Kod Teorisi
Verimli Ders Çalışmanın Psikolojik Koşulları
Öğrenme Verimli Zihinsel Çalışmanın Psikolojik Koşulları
Psikoloji Tarihi
Mümtaz Turhan
Batılılaşma Meselesi ve Mümtaz Turhan
Kültür ve Medeniyet Üzerine Denemeler
İnsan İnanan Bir Varlık
İslâm Medeniyeti ve Türk Kültürü
Kültür ve Medeniyet Anlayışları ve Bir Medeniyet Teorisi
İnsan Düşüncesinin Boyutları
Psikolojinin Kavramsal Yapısı
Kültür Değişmeleri ve Batılılaşma Meselesi