Haberler

...

KERKÜK’Ü TÜRKSÜZLEŞTİRME OPERASYONU DEVAM EDİYOR!

Kerkük İl Meclisi, 10 Ağustos 2024 tarihinde Bağdat'ta toplantı düzenledi. Dokuz üyenin katıldığı toplantıda kentin yeni Valisi ve İl Meclis Başkanı seçildi.

Toplam on altı üyesi bulunan İl Meclisinin; beş KYB’li, bir Hristiyan ve üç Arap üyeden oluşan dokuz üyesinin katıldığı toplantıya Türkmen üyeler katılmadı. Kerkük'te yöneticilerin belirlendiği ve Türkmenlerin saf dışı bırakıldığı seçim sonucunda Türk yurdu Kerkük’e, KYB mensubu bir Kürt, vali olarak seçildi. Bu şaibeli seçim bölgede etnik gruplar arasındaki gerilimi artırma potansiyeli taşıyor.

Kerkük İl Meclisinin aldığı bu karar, kadim Türk yurdu Kerkük’ün yönetiminde Türkmenlerin saf dışı bırakılması manasını taşıyor. Kerküklü Türkler, Kerkük’ü Türksüzleştirme operasyonunun bir parçası olan bu gayrihukuki seçime itiraz etmeye hazırlanıyor.

Irak Türkmen Cephesinden Açıklama Geldi

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Sözcüsü Mehmet Saman Ağaoğlu, Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi’nin katılımı olmadan düzenlenen Kerkük İl Meclisi oturumunu reddettiklerini bildirdi. Ağaoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, “Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi’nin bulunmadığı herhangi bir oturum veya anlaşma kabul edilemez olup, yapılması halinde bu oturumun sonuçlarını iptal etmek için her türlü hukuki ve anayasal yola başvuracağız.” ifadesinde bulundu.

ITC Türkiye Temsilciliği'nden konuya ilişkin açıklama:
Vilayet Meclisleri Seçim Kanununun 13. Maddesi yetki paylaşımı, seçim sonuçlarına bakılmaksızın adil ve ilin tüm bileşenlerini kapsayacak şekilde dağıtılması gerekmektedir şeklinde bir düzenleme içermektedir.
Bilindiği üzere Vilayet Meclisin ikinci oturumu, bileşenlerinin ortak onayı ve Türkmen mebuslarının katılımı olmaksızın Bağdat'ta düzenlenmiştir. Ayrıca mevzuatlar gereği ve tutanaklarda da göründüğü kadarıyla Meclisin 11.07.2024 tarihinde düzenlenen ilk oturumunda, şura ve tevafuk içerisinde ikinci oturumun icra edilmesi arzu edilmiştir. Bu yüzden İl valisinin ve Vilayet Meclis Başkanının seçilmesi mevzuatlara açık bir surette aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca ikinci oturum, meclisin geçici başkanının en yaşlı meclis üyesinin bilgisi ve daveti dışında icra edilmiştir ve bu durum (21) sayılı ve (2008) tarihli Vilayet Meclisleri Kanununun 7. Maddesine aykırılık teşkil ettiği aşikârdır.
Yukarıda zikredilen nedenlerden mütevellit, meclisin ikinci oturumundan doğan sonuçları reddedip, konuyu yetkili yargı mercilerine taşıyacağız.