Haberler

...

BÜYÜK MÜRŞİT ZİYA GÖKALP KISA FİLMLERLE ANILACAK

Büyük Mürşit Ziya Gökalp, vefatının yüzüncü yılında kısa film yarışması ile anılıyor. Yeni Ufuk dergisi tarafından düzenlenen Ziya Gökalp konulu kısa film yarışması, Türk düşüncesinin önemli isimlerinden Ziya Gökalp’ın hayatını ve fikirlerini merkezine alıyor. Başvuru süreci başlayan yarışmada Gökalp’ın düşünceleriyle sinema sanatının buluşturulması hedefleniyor.

Türkiye genelinde 10 yılı aşkın süredir okurlarıyla buluşan Yeni Ufuk dergisi, vefatının 100’üncü yılı münasebetiyle Büyük Mürşit Ziya Gökalp adına kısa film yarışması düzenliyor. Derginin sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruya göre yarışmanın konusunu Ziya Gökalp’ın hayatı, eserleri ve fikirleri oluşturuyor. Yarışmanın şartnamesinde yarışmaya kurmaca, canlandırma ve belgesel türlerinde filmlerin başvuru yapabileceği belirtilirken başvurular için son tarih 16 Ağustos 2024 olarak duyuruldu. Yeni Ufuk dergisi, yarışma için belirlenen ödüllerle birlikte jüri heyetini de açıkladı. Yarışmaya katılan kısa filmlerden birinciliğe layık görülen esere 70 bin lira, ikinciye 40 bin lira, üçüncüye ise 20 bin liralık para ödülü ihdas edildi. Filmler; oyuncu Atsız Karaduman, akademisyen Mesut Aytekin ve yönetmenler Metin Günay, Neşe Sarısoy Karatay ve Raşit Demirtaş’tan oluşan jürinin değerlendirmesine sunulacak.

ÖDÜL TÖRENİ EKİM’DE

Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Konulu Kısa Film Yarışması’nın takvimine göre 16 Ağustos’ta başvuruların tamamlanmasının ardından filmlerin değerlendirme sürecine geçilecek. Jüri elemesi sonucu finale kalan eserler Eylül ayı içerisinde internet üzerinden duyurulacak. Yarışmada finalistler arasından ödüle layık görülen filmler ise Ekim ayı içerisinde yapılacak törende açıklanacak ve başarılı bulunan yönetmenlere ödülleri burada takdim edilecek.

AMAÇ, GÖKALP’I GÜNDEME TAŞIMAK

Yarışma, amacını “Ziya Gökalp'ı vefatının 100. yılında yeniden gündeme taşımak, fikirlerini ve mücadelesini tekrar hatırlamak” olarak açıklarken Gökalp’ın eserlerine olduğu kadar badirelerle geçen hayatına da dikkat çekiyor. Bu kapsamda Gökalp’ın azim dolu hayatından ve fikirlerinden ilhamla kurgulanacak filmlerle, Gökalp’ın yeniden tartışılacağı fikrî iklimi beslemek hedefleniyor. Yarışma, 7’den 70’e bütün sinemacıları kadrajlarını Gökalp için kurmaya çağırırken buradaki üretimin sinemaya olduğu kadar Türk fikir hayatına da önemli bir katkı sunmasını amaçlıyor.

GÖKALP’IN HAYATI ETKİLEYİCİ HİKAYELER İÇERİYOR

Yeni Ufuk dergisi Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Konulu Kısa Film Yarışması ile Büyük Mürşit’e yeniden kuvvetli bir mercek tutarken, Gökalp’ın hayatı ve mücadelesi de sinemacılar için etkileyici hikayeler vadediyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Fikirlerimin babası” dediği Gökalp, bilimsel çalışmalarıyla Türkiye’de sosyoloji kürsüsünü kurarken fikir yazılarıyla da Türk milliyetçiliğini sistemleştirmiştir. Gökalp’ın fikirleri Türkiye Cumhuriyeti’nin esaslarını belirlerken şiir ve denemeleri de Milli Edebiyat Akımı’nın doğmasında öncü rol oynamıştır. Ayrıca Gökalp, kuruluşundan 40 sene önce Türkiye’de anayasa mahkemesi fikrini ortaya atan ilk kişi olmuştur. Ziya Gökalp’ın çalışmaları Türk düşüncesindeki önemini korurken Gökalp’ın hayatı da tarihi birçok kırılma anının merkezinde yer almıştır. O daha lise talebesi iken “Padişahım Çok Yaşa” yerine “Milletim Çok Yaşa” diye bağırmış, birçok kez takibata uğrarken hapis ve sürgünler ile yüzleşmiştir. İşgal mahkemesinde idamla yargılanan Gökalp, 2 yıl boyunca Malta ve Limni’de sürgünde kalmıştır. Gökalp gerek mücadele dolu hayatı gerekse de eserleriyle, akademik araştırmalar için olduğu kadar sinema için de zengin bir konu çeşitliliği sunmaktadır. Yarışma, her yaştan sinemacıyı bu zenginliği keşfedip açığa çıkarmaya davet ediyor.

Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiye https://ziyagokalpyili.com.tr/kisafilm.html adresinden ulaşılabilir.