M.Hayati Özkaya

Tüm yazıları
...

İklim Zirvesi

Mehmet Hayati ÖZKAYA, 1959’da Van’da doğdu.  İlk ve orta öğrenimini Adana’da, yükseköğrenimini Eskişehir’de tamamladı. 1982 yılından itibaren çeşitli liselerde edebiyat öğretmeni ve idareci olarak çalıştı. 1993-1995 yıllarında İtalya’nın Trieste şehrinde Yabancı Diller Enstitüsü’nde Türkçe okutmanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası olan Özkaya’nın Kıssa-i Aşk, P.K 546- İdealist Bir Neslin Hikâyesi- ve Ateşi Yeniden Yakmak adlı kitapları vardır.

İletişim:m.h.ozkaya@hotmail.com

M.Hayati Özkaya

Biz ne güzel kendi kendimize “ömür bir gündür, o da bugündür” diyerek yaşayıp giderken birden bire karşımıza iklim aktivisti Greta Thunberg çıktı. İklim değişikliği filan demeye başladı. Bende merak çok ya! Kimmiş bu 16 yaşındaki kız çocuğu der demez, kendimi internet dünyasında buluverdim. Aman Allah’ım 0.46 saniyede yaklaşık 216.000.000 sonuç bulundu.

Annesi ünlü bir opera sanatçısı, babası aktörmüş. Aslında bir şeyler sezivermiştim televizyondaki o artistik konuşmayı dinlerken. Neyse, henüz 11 yaşındayken “seçici mutizm” adıyla bilinen bir rahatsızlığa yakalanarak depresyona girmiş ve konuşmayı bırakmış. Fakat bu sıkıntıyı aşmayı başarmış. 20 Ağustos 2018 tarihinde 15 yaşındayken İsveç Parlamentosu önünde iklim değişikliği krizine karşı tek kişilik bir protesto eylemi gerçekleştirmiş ve iklim için okulu kırmış.

Eylül 2019’da düzenlenen İklim Zirvesi’ne katılmak için de İngiltere’den fosil yakıt kullanmayan bir yelkenliyle hareket ederek Okyanusu 15 günde geçmiş ve New York’ta Birleşmiş Milletler kurulunda “Benim burada olmamam gerek, okyanusun ötesinde okulda olmam gerek. Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız. Ben yine de şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, ekosistemimiz çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerinizden bahsediyorsunuz. Buna nasıl cüret edersiniz.” Diyerek liberal, kapitalist hatta yeri gelince faşist olan küresel şirketlerin kurduğu imparatorluklara bir güzel fırça atınca, ABD’nin şimdiki başkanı Donald Trump kendini tutamayarak Greta Thunberg’e olan hayranlığını(!) alaycı bir üslupla şöyle ifade etmiş: “Parlak ve harika bir geleceği olmasını dört gözle bekliyorum, çok mutlu bir genç kız gibi görünüyor.

ABD bu, hem nalına hem mıhına vurmayı gayet iyi becerir ya! İşte, daha üç beş gün önce ABD eski başkanı Barack Obama bu ünlü aktivist için “Sadece 16 yaşında olan Greta Thunberg, şimdiden gezegenimizin en büyük savunucularından biri. Kendi neslinin iklim değişikliğinin yarattığı sıkıntılara göğüs germesi gerektiğini kabul ederek, gerçek bir eylem için baskı yapmaktan korkmuyor,” açıklamasında bulunmuş…

Evet, Greta Thunberg ile ilgili bilgisayar ekranına düşen birkaç bilgi notundan özetler böyle... Meraklısı için daha neler var neler, ama bizim için şimdilik bu kadarı yeter. Zaten şairin dediği gibi “Ne güzel geçti bütün yaz,” diyerek ve de her fırsatta birbirimize Ağustos böceği ile karıncanın hikâyesini anlata anlata güz mevsimine ulaşmadık mı? Zaten okullar da açılmadı mı? Asıl şimdi seyredelim bizdeki iklim değişikliğini ve bizim yedilikler, on altılıklar hatta on sekizlikler ve hatta yirmi dörtlükler için hazırladığımız parlak geleceği. Ve asıl şimdi can alıcı çelişkiyi bir seyredelim. Elin kızı iklim krizi için okulu kırarken bizim “Elde sensin, dilde sen, gönüldesin baştasın...” dediğimiz gençliğimiz maalesef bu garip eğitim sistemi içinde bir bir kırılıp un ufak oluyor ya…

Yok yok en iyisi seyretmeyelim, sonuçlar zaten ortada.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yapılan PISA’nın 2015 yılı sonuçlarına göre Türkiye 72 ülke arasında 50. sırada. En başarılı ülke Singapur, ardından ise Japonya, Estonya ve Taipei (Çin) geliyor.

Peki, MEB tarafından yerli PİSA diye 2019’da açıklanan araştırmada durum nasıl? Türkiye genelinde binlerce 4. ve 8. sınıf öğrencisine yönelik yapılan Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) eğitim araştırmasının veri analizlerine göre… laf uzayıp gidiyor. Bence rapordaki şu cümleyi okumamız, yeterlidir: Açıklanan verilerde 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 16’sı dört işlem yapamıyor.

Ya, ÖSYM’nin, Yükseköğretim Kurumları Sınavı Değerlendirme Raporu ne âlemde? Aman şimdi bir de ona girip canımızı iyice sıkmayalım. Baksanıza 2 milyon 448 bin kişinin girdiği sınavda Türkçedeki 40 sorunun tamamını doğru cevaplandıran aday sayısı 88’de kalırken 4 bin 558 kişi hiçbir soruyu doğru cevaplayamamış.

Bu kadarı yeter. İklim zirvesinden çıkan sonuca bakın: Sıcaklıklar yükseliyor, yağış döngüleri değişiyor, buzullar ve karlar erimekte ve tüm dünyada ortalama deniz seviyesi yükselmekte… Lakin eylül geride kaldı, ekim sararıp solmakta. Kış adım adım yaklaşıyor. Dikkat edin üşütebilir; nezle, grip yataklara düşebilirsiniz. En iyisi siz, Barış Manço’ya koşun. Ne diyordu rahmetli:

Sonunda şifayı kapıp da şaşırınca

Bana gel beni dinle iyi yaz

Defteri kalemi al iyi yaz

Nane limon kabuğu bir güzel kaynasın aman

Ha ha ha ha ha içine hatmi çiçeği biraz çörek otu katasın aman

Ha ha ha ha ha hatta biraz tarçın bir tutam zencefil aman

Ha ha ha ha ha bin derde deva geliyor biraz daha sabret güzelim

Ha ha ha ha ha hapşu!