AZERBAYCAN
BTC hattından 14 yılda 4 bin 500’den fazla tankere ham petrol yüklendi
Azerbaycan petrolünü Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştıran ve “Yüzyılın enerji projesi” olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’nın Ceyhan’daki deniz terminalinden, 14 yılda 3 milyar 457 milyon 928 bin 659 varil ham petrol tankerlere yüklenerek sevk edildi.
Faaliyete 2 Haziran’da başlayan ve resmi açılışı 13 Temmuz 2006’da yapılan BTC Ham Petrol Boru Hattı’nın son durağı olan Adana’nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminali’nden bugüne kadar 4 bin 500’ü aşkın tankerle dünya pazarına sevkiyat yapıldı.
BTC hattının Türkiye tarafını işleten BOTAŞ International’ın (BIL) Genel Müdürü Nadim Ekiz, yaptığı açıklamada BIL’in kuruluşunun 14. yıl dönümüne yaklaşıldığını söyledi.
- “BIL, enerji sektöründe Türkiye’nin yüz akı oldu”
Mayıs ayı sonu itibarıyla 4 bin 500’üncü tankere yükleme yaptıklarını, şu anda da bu sayının üzerine çıktıklarını aktaran Ekiz, “Yüklenen ham petrolün de 3 milyar 450 milyon varili geçmesiyle BIL, enerji sektöründe Türkiye’nin uluslararası alandaki yüz akı oldu.” dedi.
Azerbaycan’da “plaj sezonu” açıldı
Yeni tip korona virüsü (Covid-19) nedeniyle kontrollü sosyal hayatın yaşandığı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “plaj sezonu” açıldı. Bakülüler, iki günlük sokağa çıkma yasağının ardından valiliğin Hazar Denizi kıyısında açtığı 6 ayrı halk plajında denize girdi.
Genç yaşlı demeden plajlara gelen Azerbaycanlılar, tedbirler nedeniyle bir süredir uzak kaldıkları deniz ve kumun tadını çıkardı. Akrobatik hareketler yaparak denize atlayan gençler de doyasıya eğlendi.
Covid-19 salgını nedeniyle sosyal mesafenin korunması için plajlarda şezlonglar arasına ip çekildi. Sahile gelenlerin büyük oranda sosyal mesafe kuralına uyduğu görüldü.
Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı cankurtaran ekipleri sahilde denetim yaparak maske ve sosyal mesafe uyarılarında bulundu.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kızı Leyla Aliyeva’nın başkanlığını yürüttüğü “Çevre Korunması İçin Uluslararası Diyalog (İDEA) Vakfı” gönüllüleri de sahilde temizlik yaptı.
Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’nın deniz geçişi hazır
Azerbaycan’ın doğal gazını Avrupa’ya taşıyacak Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’nın 105 kilometrelik deniz geçişi tamamlandı.
Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’nda (TAP), İtalya ve Arnavutluk kıyılarının birbirine bağlanması için çalışmalara ocak ayında başlandı.
Adriyatik Denizi’nin altından geçen deniz bağlantısında 810 metreye ulaşan derinlikte yaklaşık 9 bin boru döşendi. TAP’ın üstlenici firması Saipem şirketi günde ortalama 1,2 kilometre boru döşedi. Böylece, 878 kilometre uzunluğundaki TAP’ın 105 kilometrelik deniz geçişi tamamlanarak projede yeni bir eşik atlandı. Böylece projenin yüzde 95’i tamamlanırken, yıl sonunda da boru hattından Avrupa’da ilk gaz akışının sağlanması planlanıyor.
Azerbaycan Türkiye’den SİHA alacak
Azerbaycan Savunma Bakanı Kıdemli Orgeneral Zakir Hasanov, Türkiye’den silahlı insansız hava aracı (SİHA) alacaklarını açıkladı.
Hasanov, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Azerbaycan ordusunun yeni silah ve araç alımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Program sunucusunun, “Türk üretimi silahlı insansız hava araçları Suriye ve Libya’da başarı gösterdi. Azerbaycan’ın Türkiye’den bu araçlardan alma niyeti var mı?” sorusunu Zakir Hasanov, “Bu yönde çalışmalar devam ediyor. Artık sonuç da var.” şeklinde yanıtladı.
Bakan Hasanov, kardeş Türkiye’nin aynı zamanda askeri alanda Azerbaycan’a finansal yardım da sağladığını, Azerbaycan Milli Meclisinin bir süre önce bu konudaki anlaşmayı onayladığını da kaydetti.
Türkiye ve Azerbaycan’dan vize muafiyeti kararı
Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan anlaşma gereğince, vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılması kararı alındı. Buna göre, iki ülke arasındaki seyahat eden vatandaşlar, 90 gün süreyle vize yükümlülüğünden muaf tutulacak.
Resmî Gazete’de Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan “Vize Muafiyeti Anlaşması” yayımlanarak yürürlüğe girdi. 3 Haziran 2020 tarihinde yayımlanan milletlerarası antlaşmaya göre, iki ülke arasında karşılıklı vize uygulaması kaldırılacak. Her iki tarafın geçerli pasaportları bulunan vatandaşlar, 90 gün süreyle yapılan seyahatlerde bu yükümlülükten muaf sayılacak.
ÖZBEKİSTAN
Özbekistan’da yeni doğal gaz kuyusu bulundu
Özbekistan’ın güneyindeki Kaşkaderya bölgesindeki çalışmalar sonucunda yeni bir doğal gaz kaynağı keşfedildi.
Ülkenin milli enerji şirketi Özbekneftgaz’dan yapılan açıklamada, Kaşkaderya vilayetinin Talımarcan sahasında yapılan arama-keşif çalışmaları sonucunda bölgede yeni bir doğal gaz kuyusunun bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, 3 bin 680 metre derinliğindeki kuyunun günlük 200 bin metreküp doğal gaz üretme kapasitesine sahip olduğu bildirildi.
Kuyuda üretime başlanabilmesi için yeterli ekonomik doğal gaz akışının temin edildiği aktarılan açıklamada, kuyuda yapılacak çalışmalar sonucunda günlük üretim kapasitesinin 400 bin metreküpe çıkarılmasının öngörüldüğü vurgulandı. Kuyunun toplam rezervi hakkında ise bilgi paylaşılmadı.
Yıllık ortalama 60 milyar metreküp üretimle dünyanın önemli doğal gaz üreticileri arasında yer alan Özbekistan’da yaklaşık 1,1 trilyon metreküp gaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.
Özbekistan ve Kırgızistan cumhurbaşkanları, sınırdaki gerginliği görüştü
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, telefon görüşmesinde, iki ülke sınırında meydana gelen gerginliği ele aldı.
Özbekistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Mirziyoyev ve Ceenbekov’un telefon görüşmesinde, Özbekistan’ın Soh ilçesine bağlı Çaşma köyü ve Kırgızistan’ın Kadamjay ilçesine bağlı Çeçme köyü sakinleri arasında dün çıkan taşlı sopalı kavgayı ele aldığı belirtildi. Cumhurbaşkanlarının, bu tür vakaların tekrarlanmaması için gereken tedbirlerin alınmasının önemine vurgu yaptığı kaydedildi.
İki ülke yetkililerinin olay yerine giderek görüşmelerinin verimli sonuçlar doğurduğunu kaydeden cumhurbaşkanlarının, Özbekistan ve Kırgızistan arasındaki yüzyıllara dayalı dostluk, iyi komşuluk ve stratejik ortaklık ilişkilerini daha da güçlendirmek konusundaki kararlılıklarını teyit ettikleri aktarıldı.
Görüşmede, Özbekistan ve Kırgızistan Hükümetlerarası Karma Komisyon ve Sınır Belediye Başkanları Konseyi’nin yeni toplantılarının yapılması konusunda mutabık kalındığı ifade edildi.
Özbekistan’ın dış ticaret hacmi ilk 5 ayda 12,9 milyar dolar oldu
Özbekistan’ın dış ticaret hacmi ocak-mayıs döneminde 12 milyar 984,7 milyon dolar oldu.
Özbekistan Devlet İstatistik Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre, yılın ilk beş ayında dünyanın 150’den fazla ülkesiyle ticaret yapan Özbekistan’ın dış ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,9 azalarak 12 milyar 985 milyon dolar olarak gerçekleşti. Açıklamaya göre, ocak-mayıs döneminde ülkenin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,6 azalarak 5 milyar 143,4 milyon dolar, ithalatı da yüzde 16,1 azalarak 7 milyar 841,3 milyon dolar oldu. Bu dönemde ülkenin dış ticaret açığı ise 2 milyar 697,9 milyon dolar olarak hesaplandı.
Özbekistan’ın bu dönemde en fazla dış ticaret yaptığı ülkeler arasında 2 milyar 325,1 milyon dolarla Çin ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Rusya (2 milyar 199,6 milyon dolar), Kazakistan (1 milyar 91,1 milyon dolar), Güney Kore (943,5 milyon dolar) ve Türkiye (709 milyon dolar) izledi.
Aynı dönem ülkenin ihracatında altın, hizmetler sektörü, sanayi ve tekstil ürünleri, enerji ve petrol ürünleri, meyve, gıda ve kimyasal ürünler ithalatında ise makine, teçhizat, kimyasal, metal ve gıda ürünleri ilk sıralarda yer aldı.
Geçen yıl Özbekistan’ın dış ticaret hacmi 2018’e göre yüzde 26,2 artarak 42,2 milyar dolar olarak kayıtlara geçerken, ülkenin ihracatı yüzde 15 artışla 17,9 milyar dolar, ithalatı yüzde 25 artışla 24,3 milyar dolar olmuştu. Bu dönemde ülkenin dış ticaret açığı ise 6,4 milyar dolar seviyesine ulaşmıştı.
Özbekistan’da “güvenli seyahat garantisi” uygulaması
Özbekistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, gün içerisinde Covid-19 vaka sayısının 94 artarak 6 bin 119’a çıktığı kaydedilirken, yeni vakalardan 82’sinin karantina merkezlerinde gözetimde tutulanlar arasında tespit edildiği bildirildi.
Öte yandan, 15 Haziran itibarıyla uluslararası uçuşlara izin verilen ülkede, uluslararası seyahatlerin sıhhi güvenliğinin sağlanmasına yönelik oluşturulan “güvenli seyahat garantisi” uygulamasına göre, ülkeye gelen yabancı uyruklular arasında Covid-19 taşıdığı tespit edilenlerden 3 bin dolar “tazminat” alınacak.
Özbekistan’da yaklaşık 627 kilo uyuşturucu imha edildi
Özbekistan’da çeşitli operasyonlarda ele geçirilen 626,9 kilo uyuşturucu yakılarak imha edildi.
Özbekistan Devlet Güvenlik Hizmeti (DHH) tarafından “26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” dolayısıyla düzenlenen etkinlikte 626,9 kilo uyuşturucu yakıldı.
Başkent Taşkent yakınlarındaki bir metal fabrikasında sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen imha işlemini, basın mensupları, ülkede faaliyet gösteren yabancı misyon şefleri ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri izledi.
İmha işlemi öncesinde, söz konusu maddelerin uyuşturucu olduğunu gösteren bir analiz yapılarak sonuçları katılımcılara gösterildi. Daha sonra kamyonlardan indirilen uyuşturucu maddeler, metal fabrikasındaki özel bir vincin kepçesine konularak metal fırınına atılıp imha edildi.
Afganistan’da üretilen uyuşturucunun önemli bir kısmı “kuzey güzergâh” olarak bilinen ve bu ülkeyle ortak sınırları bulunan Tacikistan ile Özbekistan üzerinden Rusya ve Avrupa ülkelerine ulaştırılıyor.
Özbekistan’a dev rüzgâr santrali projesi
Abu Dabi merkezli Masdar (BAE) Şirketi, Özbekistan’ın Nevai bölgesinde 500 MW kapasiteli rüzgâr santrali inşa edecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ile ilgili projeler yapan en büyük uluslararası şirketlerden biri olan Masdar, Nevai’de yapacağı santralin dünyanın en büyük santrallerinden birisi olacağını açıkladı.
Özbekistan Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığı’nın (IITT) basın servisinden yapılan açıklamada; kamu-özel sektör ortaklığı ile yürütülecek proje için Emirlik şirketi ve IWT arasında yapılan yatırım anlaşmasının imza töreni 8 Haziran 2020’de gerçekleştiği kaydedildi. Anlaşmaya göre Masdar, rüzgâr çiftliğinin tasarımını, finansmanını, inşaatını ve işletmesini üstlenecek. Projeye doğrudan yabancı yatırım 600 milyon dolardan fazla olacak.
Rüzgâr Santrali, Masdar firmasının Özbekistan’da yapacağı ikinci büyük proje olacak. Firma 2019 yılında Özbekistan alternatif enerji sektörü yatırım ihalesini kazanmıştı ve Nevai Bölgesinde 100 MW güce sahip bir güneş enerjisi santralinin yapımı konusunda Ocak 2020’de anlaşma imzalanmıştı.
Rüzgâr enerji santrali, 1.9 gigawatt saatte ekonomik ve ucuz elektrik üreterek ülkenin enerji dengesini çeşitlendirecek. Bu rakam yılda 500.000’den fazla hane halkı tüketimine yakın. Yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye girmesi ile elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz hacminin yılda 175 milyon metreküp kadar azalması ve yine karbondioksit emisyonlarında da yılda 1,1 milyon ton düşüş bekleniyor. Bu yılın içinde inşası başlayacak santralin, 2022 ortalarında yarı kapasite ile 2023’ün sonunda ise tam kapasite ile devreye girmesi planlanıyor.
Özbekistan, teknolojide Türkiye’nin tecrübesinden faydalanmak istiyor
Özbekistan Yenilikçi Kalkınma Bakanı İbrahim Abdurahmanov, “Özbekistan’da teknoloji parklarının geliştirilmesinde Türkiye’nin deneyimlerinden istifade edeceğiz.” dedi.
Bakanlığın faaliyetleri ve Türkiye ile iş birliği konularına ilişkin açıklamalarda bulunan Abdurahmanov, 2017’de Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in inisiyatifiyle kurulan bakanlığın asıl görevinin bilimsel araştırma ve ileri teknolojilerin öncelikli ve ümit verici alanlarını belirlemek, ülkede bilimsel ve teknolojik üretimi artırmak, bilim ve teknoloji parklarını geliştirmek olduğunu kaydetti.
Özbek hükümetinin ülkede geleneksel üretimin yanı sıra bilim ve teknoloji üretimlerinin gelişmesine de önem verdiğini aktaran Abdurahmanov, hükümetin teknoloji parklarının oluşturulması ve geliştirilmesine ayrıca önem verdiğini ve bu kapsamda bakanlık bünyesinde bilim ve teknoloji parkı olan “Yaşnobod” teknoparkının oluşturulduğunu belirtti.
Abdurahmanov, bu yıl Özbekistan’ın ilk defa Küresel İnovasyon Endeksinde yer almasının beklendiğini kaydederek, gelecek yıl bu endekste 10 basamak yükselmeyi, 2030’da ise Küresel İnovasyon Endeksinde ilk 50 ülke arasına girmeyi amaçladıklarını söyledi.
Teknoloji parklarının oluşturulması ve geliştirilmesi konularında Türkiye’nin büyük deneyime sahip olduğunu vurgulayan Abdurahmanov, Özbekistan’ın kalkınmasında Türkiye ile iş birliğinin geliştirilmesine çok önem verdiklerini vurguladı.
Türk teknoloji parklarını Özbekistan ile iş birliği yapmaya davet eden Abdurahmanov, bakanlık olarak gereken her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Abdurahmanov, “Özbekistan’da teknoloji parklarının geliştirilmesinde Türkiye’nin deneyimlerinden istifade edeceğiz.” ifadesini kullandı.
Özbekistan’da nükleer enerjiye devlet kontrolü
Özbekistan Enerji Bakanlığı basın servisi, bakanlar kurulu kararıyla devletin atom enerjisi kullanımının güvenliği, kontrolü ve teftişine ilişkin yetki kullanımını düzenleyen yönetmeliği onayladı.
Atom enerjisi çalışmalarında devlet kontrolü ve denetiminin planlanması, organize edilmesi ve yürütülmesi ile ilgili prosedürü içeren yönetmelik; atom enerjisi kullanımı alanındaki norm ve kuralların ihlali durumunda devlet kurumlarının yetki, görev ve sorumluluklarını belirliyor.
Atom enerjisi üretimi ve kullanımı üzerinde devletin tam kontrolünü öngören yönetmelik, özel teşebbüse ait laboratuvar ve santrallerde ihlallerin önlenmesi amacıyla radyasyon ölçümleri, endüstriyel atıkların durumu, yangın tehlikesi, sağlık kontrolleri, çevresel güvenlik gibi konularda devlet kontrol ve denetim sistemini düzenliyor.
Özbekistan, İsviçre ile ulusal su yönetimi için finansman anlaşması imzaladı
Özbekistan Su Kaynakları Bakanlığı ve İsviçre Kalkınma ve İş birliği Ajansı (SDC), Özbekistan’daki Ulusal Su Yönetimi Projesi ile Faz 2 anlaşması imzaladı.
İsviçre’nin Özbekistan Büyükelçisi Olivier Chav ve Özbekistan Cumhuriyeti Su Kaynakları Bakanı Shavkat Hamrayev tarafından imzalanan proje ile Özbekistan’daki su kaynaklarının yönetiminin düzenlenmesi ve kırsal nüfusun yaşam standartlarının iyileştirilmesi planlanıyor.
Yerel su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması için çiftçilerin ve diğer su yönetimi organizasyonlarının çalışmalarını belli bir sisteme bağlayan anlaşma, Özbekistan genelinde, daha gelişmiş teknolojiler kullanılarak modern tarım yönetimine geçilmesini sağlayacak. Projenin 2020-2024 dönemi için kullanmayı planladığı toplam bütçesi 4.6 milyon İsviçre Frangı (4.8 milyon ABD dolarından fazla).
KIRGIZİSTAN
Kırgızistan’da camiler yeniden ibadete açıldı
Kırgızistan’da yeni tip korona virüsü (Covid-19) tedbirleri kapsamında 21 Mart’tan beri kapalı olan camiler, 8 Haziran’da yeniden ibadete açıldı.
Başkent Bişkek’teki merkezi İmam Serahsi Camisi’nin girişinde ateş ölçümü yapıldı ve maske dağıtıldı. Önlemler kapsamında camide 1,5 metre mesafeye dikkat ederek maskeleriyle öğle namazını kılan vatandaşlar, cemaatle namaz kılmanın sevincini yaşadı.
Kırgızistan Başmüftüsü Maksatbek Toktomuşev, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni tip korona virüsü önlemleri kapsamında camilerin yaklaşık 2,5 aydır toplu ibadete kapalı kaldığını belirterek “Allah’a çok şükür, hükümetin kararıyla camiler ibadete yeniden açıldı. Bugün tarihi bir olay. Bugün bayram. Elbette bundan sonra camilerimizin açık kalması bizim elimizdedir. Karşılıklı yardımlaşma ve kurallara uyarsak camilerimiz açık kalacak. Arabistan ve Türkiye’deki camiler de tüm dünyada olduğu gibi sıkı önlemlerle açıldı. Camilerde sosyal mesafeye, hijyen kurallarına uyulması ve maske takılması zorunludur.” dedi.
Toktomuşev, hastaların, yetişkinlerin ve kadınların namazlarını evlerinde kılmaya devam etmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.
Covid-19 bulaşanların sayısının 2032’ye, iyileşenlerin sayısının 1445’e çıktığı Kırgızistan’da, şimdiye kadar virüs nedeniyle 23 kişi yaşamını yitirdi.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, yeni hükümeti onayladı
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Kubatbek Boronov başkanlığında kurulan yeni hükümeti onayladı.Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Ceenbekov, mecliste kabul edilen hükümet programı, yapısı ve Bakanlar Kurulunu onayladı.
Boronov’un başkanlığında kurulan hükümette, 4 başbakan yardımcısı, 12 bakan ve 4 devlet komitesi başkanı bulunuyor.
Boronov’un kabinesinde önemli değişiklik olmazken, kabinede boşalan Başbakan Birinci Yardımcılığına Almazbek Baatırbekov ve Başbakanlık İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Devlet Komitesi Başkanlığına da Altınbek İsmailov getirildi.
Kırgızistan’da iki yıl başbakanlık koltuğunda oturan Muhammedkalıy Abılgaziyev’in, adı “yolsuzluk” iddialarına karıştığı gerekçesiyle önceki gün istifa etmesinin ardından hükümet düşmüştü.
Kırgızistan bütçesi 5 ayda 178 milyon dolar açık verdi
Kırgızistan’da bütçe, bu yılın ilk 5 ayında 178 milyon dolar açık verdi.
Maliye Bakan Yardımcısı Marlen Amandikov, düzenlediği toplantıda, 2020 bütçesinin ocak-mayıs döneminde 40 milyar 996 milyon Kırgız som (546 milyon 613 bin dolar) gelir ve 54 milyar 348 milyon som (724 milyon 640 bin dolar) gideri olduğunu bildirdi.
Amandikov, bütçenin 13 milyar 352 milyon som (178 milyon 26 bin 666 dolar) açık verdiğini aktardı.
Bütçede kalan paranın 9 milyar 750 milyon som olduğunu belirten Amandikov, bütçe açığının IMF’den gelen 17 milyar som (226 milyon 666 bin 666 dolar) ve iç kaynaklardan olan 4 milyar 700 milyon som (62 milyon 666 bin 666 dolar) kaynakla kapatıldığını söyledi.
Kırgızistan’da bütçe açığının, bu yıl için 7 milyar 953 milyon 500 bin som (yaklaşık 117 milyon dolar) olması öngörülmesine karşın korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında bütçenin bu yıl 400 milyon dolar gelir kaybına uğraması bekleniyor.
Kırgızistan’da “Çin-Kırgızistan-Özbekistan Demir Yolu İnşaatı Projesi” ele alındı
Orta Asya’da önemli projelerden birisi olan ve ihracat potansiyeliyle iç demir hatlarının yanı sıra ekonominin itici gücü olacak “Çin-Kırgızistan-Özbekistan Demir Yolu İnşaatı Projesi”, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te görüşüldü.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Çingiz Aydarbekov, Ulaştırma ve Yol Bakanı Janat Beyşenov ve Kırgız Demir Yolları Şirketi Başkanı Vasiliy Daşkov’u kabul eden Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’a Çin-Kırgızistan-Özbekistan Demir Yolu İnşaatı Projesi hakkında bilgi verildi.
Ceenbekov, ülkenin ulaşım bağımsızlığını güçlendirmek ve ulaşım yüküyle yolcu trafiğini çeşitlendirmek için ülke genelinde demir yolu transitleri ve iç hatları geliştirmenin önemine dikkati çekti.
Ülkenin demir yolu altyapısının modernizasyonunun hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Ceenbekov, “Bu kapsamda ulaştırma sektörünün en büyük ve stratejik projelerinden birisi olan Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolunun inşası bizim için çok önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Kırgızistan’da “tartışmalı” internet yasası parlamentodan geçti
Kırgızistan’da sahte sosyal medya hesapları ve internet ortamında yapılan kişilik hakları ihlallerine karşı önlemleri içeren yasa tasarısı parlamentodan geçti.
Kamuoyunda “bilgi manipülasyonu tasarısı” olarak bilinen yasa tasarısı, mecliste 10’a karşı 79 oyla kabul edildi.
İnternette doğru bilginin dolaşımına katkı sağlamak amacıyla hazırlanan yasa, internette kişilik hak ihlallerinin cezalandırılmasını öngörüyor. Yasa ayrıca, internet sağlayıcısına, kullanıcının elektronik mesajlarını 6 ay boyunca saklama yetkisi ile bu bilgileri kolluk kuvvetleri ve adli makamlara verme sorumluluğu getiriyor.
Öte yandan yasanın ifade özgürlüğünü kısıtlayacağını öne süren sivil toplum örgütleri, Meclis binası önünde toplanarak tasarının geri çekilmesini istedi.
Sivil toplum örgütleri ve bazı bağımsız medya temsilcilerinin karşı çıktığı “bilgi manipülasyonu yasası”, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un onaylaması durumunda 2021 ocakta yürürlüğe girecek.
Kırgızistan ile Moğolistan arasında askeri iş birliği anlaşması onaylandı
Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Kırgızistan ve Moğolistan hükumetleri arasındaki askeri alanda iş birliğine yönelik 12 Haziran 2019’da Bişkek’te imzalanan anlaşmanın onaylanması ile ilgili yasayı imzaladı.
Kırgızistan Meclisi tarafından 14 Mayıs 2020’de kabul edilen yasanın resmi yayın tarihinden on gün sonra yürürlüğe gireceği aktarıldı.
Kırgızistan’da seçim barajı düşürüldü
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, seçim barajının yüzde 9’dan 7’ye düşürülmesini öngören kanunu onayladı.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Ceenbekov, siyasi partilerin parlamentoya girme şartlarını yeniden düzenleyen “Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçim Kanunu”ndaki değişiklikleri imzaladı.
Seçim barajının yüzde 9’dan 7’ye düşürülmesini öngören söz konusu kanun, Meclis’te 18 Haziran’da kabul edilmişti.
Kırgızistan’da 5 yılda bir yapılan parlamento seçimleri 4 Ekim’de gerçekleştirilecek.
KAZAKİSTAN
Doğu Kazakistan’ın Zaysan bölgesinde Ortaçağ’dan kalma şehir bulundu
Doğu Kazakistan eyaleti Zaysan bölgesinde 5.-12. yüzyıldan kalma şehrin kalıntıları tespit edildi. Kazak Arkeolog Abdeş Tölebay’ın aktardığı bilgilere göre eski şehrin yeri, Jinişke nehri kıyısında Karatal köyü ve Sarjıra köyü arasında bulunuyor.
Kazak Arkeolog Abdeş Tölebay, daha önce de Zaysan bölgesine bağlı Şilikti köyünde üçüncü “Altın Adam’ı” bularak önemli bir keşif yapmıştı.
Yerleşimin tam olarak hangi döneme ait olduğunu söyleyebilmek için henüz erken olduğunu ifade eden Tölebay şu açıklamaları yaptı:
“Ortaçağ şehri 5 ila 12 yüzyıl arasında bir döneme ait olabilir. Daha önce de Sarjıra köyünde antik yerleşim yeri bulunmuştu. İki buluntunun aralarındaki mesafe yaklaşık 25-30 kilometre. Kalıntılardan şuna kadar seramik vazo parçaları, inşaatta kullanılan seramik taşlar, bakır mutfak eşyaları parçaları, bakır bıçak, taştan yapılmış mücevher parçaları çıkarıldı. Bu şehir meşhur İpek Yolu’nun küçük bir kolu olabilir. Yol Jetisu ile başlıyor, ikinci bir kısım da Tarbagatay’dan geçip Aksuat’a, oradan da Zaysan, Jemeney, Siyah İrtiş nehri boyunca Çin’e kadar gidiyor. Bu güzergâh boyunca, arkeologlar yerleşim ve konaklama yerleri buluyorlar. Arkeologlar şehrin tam olarak hangi zamana ait olduğunu anlamak için incelemelere devam edecekler.”
Tokayev kararnameyi imzaladı: Kazakistan seçime gidiyor
Kazakistan’da senato milletvekillerinin görev süresinin sona ermesi nedeniyle 12 Ağustos 2020’de senato seçimleri gerçekleşecek.
Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, senato seçimlerine yönelik düzenlemeye ilişkin kararnameyi imzaladı. Kazakistan Senatosunda görevli olan milletvekillerinin görev süresi Ekim 2020’de doluyor. Cumhurbaşkanı Tokayev, Nur Sultan, Almatı ve Çimkent ile diğer illerde seçimin güvenliği için gereken adımların atılması yönünde talimat verdi.
TÜRKMENİSTAN
Türkmenistan’da “Halı Bayramı” kutlandı
Her yıl mayıs ayının son pazar günü, Halı bayramı olarak kutlanan Türkmenistan’da geleneksel Halı Fuarı açıldı ve birçok şenlik düzenlendi.
Renkli gösterilere sahne olan Halı Bayramı için Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamdov bir kutlama mesajı yayınladı. Mesajında; Türkmen halısının, insanlığın uygarlık hazinesini zenginleştiren estetik bir değer olduğunu vurgulayan Berdimuhamdov, Türkmen halı sanatının, UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak tescil edildiğini hatırlattı.
Devlet Başkanı, “Halı motiflerinin Türkmen bayrağına ve devlet sembollerine yerleştirilmesinin, halkın geleneklerini takip ederek atalarımıza sadakatimizin bir işaretidir” dedi.
Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası merkezinde açılan Türkmen halısı fuarında, Türkmen halıcılar tarafından üretilen ipek ve yün halılar, geleneksel ve modern halı dokumacılığında kullanılan ekipmanlar, halı aksesuarları, iplik boyamasında kullanılan doğal ürünler, hediyelik ürünler ile halı dokuma kültür öğeleri ziyaretçilere tanıtıldı. Ayrıca etkinliğin bir parçası olarak, Türkmen halı sanatının gelişmesine büyük katkı sağlayan halı üreticilerine sertifika verildi ve halı motiflerinin süslediği bir defile düzenlendi.
Türkmenistan’da Dünya Bisiklet Günü etkinlikleri
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamdov, Dünya Bisiklet Günü etkinliklerine katıldı ve Bisiklet Anıtı’nın açılışını yaptı.
3 Haziran Dünya Bisiklet Günü etkinlikleri sabahın erken saatlerinde Bisiklet Anıtı meydanında başladı. Berdimuhamdov, anıtın açılışını yaptıktan sonra meydanda bulunan hükümet üyeleri, milletvekilleri, diplomatik misyon temsilcileri ve binlerce bisiklet sürücüsüne hitap etti.
Berdimuhamedov konuşmasında, sporun insanın ruh ve beden sağlığını geliştirdiğini belirterek gençlerin fiziksel ve ruhsal olarak mükemmel bir şekilde yetiştirilmesi için çok dikkat edildiğini vurguladı. Bisiklet sporunun çevre dostu olduğunu ve insanın kendisini bedensel ve ruhsal yönden geliştirmesine katkıda bulunduğunu ifade eden Devlet Başkanı, 2021’de Pist Bisiklet Dünya Şampiyonasının Aşkabat Olimpiyat Merkezinde düzenleneceğini de kaydetti.
Daha sonra bisiklete binerek geleneksel şehir turunu başlatan Berdimuhamedov, hükümet üyeleri, Kamu Kurum temsilcileri, bazı diplomatik temsilciler ve öğrencilerden oluşan 7 bin 500 kişinin katıldığı bisiklet turuna öncülük etti.
Türkmenistan-İran sınırında yeni ulaşım köprüsü
Türkmenistan-İran arasında bulunan Sarahs bölgesinde yer alan Tejen Irmağı üzerinde inşa edilen köprü, törenle açıldı.
Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan basın açıklamasına göre, Pazartesi günü yapılan açılış törenine her iki ülkenin ilgili bakanları ve bölge valileri video konferansla katıldı. Açılışta konuşan yetkililer, yeni köprünün Türkmen-İran ilişkilerinin daha da geliştirilmesi bağlamında önemini belirterek, Tecen Irmağı köprüsünün ticari, iktisadi ve taşımacılık ve alanlarında işbirliğini yoğunlaştıracağını vurguladı.
İran Karayolları ve Kentsel Gelişim Bakanı Mohammad Eslami, 96 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde inşa edilen köprünün Türkmenistan ve İran arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin seviyesini yükselteceğini söyledi.
Eslami, iki ülke arasında demiryolu ve karayolu taşımacılığının ve transit geçişin önümüzdeki günlerde yeniden başlayacağını duyurdu.
İki ülkeyi Tecen Irmağı üzerinden birleştiren köprüden günde 1000 kamyon ve TIR’ın geçmesi bekleniyor.
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
KKTC’de Covid-19 önlemlerinin birçoğu kaldırıldı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yeni tip korona virüsü (Covid-19) sebebiyle alınan tedbirlerin birçoğu kaldırıldı.
KKTC’de 4 Mayıs’ta başlatılan normalleşme sürecinin ardından kreş, kütüphane, otel, kumarhane ile kültür ve sanat etkinliklerinin yapıldığı alanlar sosyal mesafe kuralına uyulması şartıyla Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Haziran günü yeniden açıldı.
Lefkoşa’da özel bir kreşin müdürü Özge Hulusiağa, yaptığı açıklamada, 3 ayın ardından kreşler açıldığı için mutlu olduklarını kaydetti.
Tüm güvenlik önlemlerini alarak bugün kreşi açtıklarını kaydeden Hulusiağa, “Çocuklarımız sabahleyin düzenli şekilde belli saat aralıklarında geliyor. İçeri girmeden önce tüm çocukların ellerini dezenfekte ediyoruz ve ateşlerini ölçüyoruz. Ailelerden maskeli şekilde çocukları teslim etmelerini istiyoruz.” dedi. Hulisiağa, okulda da çocuklara kendi kendilerini korumaları için eğitim vermeye başladıklarını söyledi.
Gece uygulanan sokağa çıkma yasağı da son bulurken, maske takma zorunluluğu sürecek.
Öte yandan, yurt dışında bulunan ve ikametleri KKTC’de olan vatandaşların, karantinada kalmak kaydıyla, ülkeye girişine izin verilecek. Vefat nedenine bakılmaksızın yurt dışında hayatını kaybeden KKTC vatandaşlarının cenazeleri de bugün itibarıyla ülkeye getirilebilecek.
KKTC’de daha önce Covid-19 tedbirlerinin kaldırılması kapsamında restoran, kafeterya, pastane, spor salonu, park, berber ve plajlar açılmıştı.
KKTC’de vatandaş olmayanların ülkeye girişlerinde uygulanacak koşullar belirlendi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Maliye Bakanlığı, vatandaş olmayan ancak KKTC’de ikamet, oturma, çalışma ve öğrenci iznine sahip kişilerin 8 Haziran’dan itibaren ülkeye girişlerinde uygulanacak koşulları açıkladı. Enformasyon Dairesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 8 Haziran itibarıyla ülkeye giriş yapacak kişiler iki hafta karantinaya alınacak.
Ülkeye giriş yapacaklar, konaklama, yemek ve karantina sonrası yapılacak PCR testi dahil kişi başı 4 bin 400 lira ödeyecek.
KKTC’deki üniversite ve dengi okullarda eğitim alan öğrenciler ise karantina sürecini kendi üniversite yönetimlerinin belirleyeceği yurtlarda geçirecek ve karantina ücretine tabi olmayacak.
KKTC Bakanlar Kurulu, 8 Haziran’dan itibaren KKTC vatandaşı olmayan ancak ikamet, çalışma ve öğrenci izni bulunanların karantina koşuluyla ülkeye gelebileceği yönünde karar almıştı.
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan Tatar’ın sunduğu yeni kabine listesini veto etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Başbakan Ersin Tatar’ın sunduğu kabine değişikliği listesini veto ettiği öğrenildi.
Türk Ajansı Kıbrıs’ın (TAK) Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Başbakan Tatar, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Halkın Partisi (HP) koalisyonunda yer alan iki bakanın isimlerinin değiştiği yeni listeyi Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sundu.
Akıncı, önerilen yeni bakan isimleri arasında, dokunulmazlığı kaldırılan UBP Güzelyurt Milletvekili Aytaç Çaluda’nın hukuki durumuyla ilgili Başsavcı Sarper Altıncık’tan görüş aldıktan sonra yeni kabineyi onaylamama kararı aldı.
Cumhurbaşkanı Akıncı bu kararını Başbakan Tatar’a iletti.
Çaluda’nın dokunulmazlığı 2018 Ekim’de Cumhuriyet Meclisi kararıyla kaldırılmıştı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhuriyeti Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcileriyle saat 16.00’da 11 Ekim’de yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihinin erkene alınmasıyla ilgili görüşecek.
Görüşme sonrası liderlerin kabine değişikliğiyle ilgili açıklama yapmaları bekleniyor.
DİĞER
TİKA’dan Romanya’da Türkçe yayın yapan yerel radyoya destek
Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Romanya’daki Türk ve Tatar Türklerini temsil eden, Türk kültür ve dilinin tanıtılması alanında faaliyet gösteren yerel radyonun kapasite artırımı ve modernizasyonuna destek verdi.
TİKA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkanlık, Romanya’da Demokrat Türk Birliğine bağlı olarak yayın hayatına devam eden Radyo T’nin yayınlarının dinleyicilere daha kaliteli aktarılması için teknik ekipmanlarını yeniledi ve çalışma ortamının daha sağlıklı hale getirilebilmesi amacıyla ofislere donanım desteğinde bulundu.
Türk ve Tatar Türkü soydaşların girişimleriyle 2009’da kurulan Radyo T, ismindeki “T” harfiyle Türk ve Tatar Türklerini simgeliyor.
Türkçenin öğretilmesi, kullanımı, geliştirilmesi ve korunması amacıyla kurulan radyoda, Tatarca yayınlar ve Rumence haberlere de yer veriliyor.
Radyo, Türkçe dil eğitimi programlarıyla Türkçe dilinin, kültür programlarıyla Türk kültürünün, örf ve adetlerinin korunmasına ve Romanya genelinde tanıtılmasına katkıda bulunurken, Romanya’daki Türk ve Tatar Türklerinin faaliyetlerini de dinleyicilerine aktarıyor.
Köstence ili ve çevresinden FM 104.4 frekansı üzerinden dinlenebilen radyo, internet üzerinden 24 saat yaptığı yayınla dinleyicileriyle buluşuyor.
Ukrayna Parlamentosu, “Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak tanıyın” tasarısını kabul etti
Ukrayna Parlamentosu, Birleşmiş Milletleri (BM) ve uluslararası kuruluşları, Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak tanımaya çağıran tasarıyı kabul etti.
Mecliste görüşülen yasa tasarısı, 450 milletvekilinden 310’nun “evet” oyuyla kabul edildi. Yasaya göre BM, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Meclisi, NATO Parlamenter Meclisi, Karadeniz Ekonomik İş birliği Parlamenter Meclisi ve uluslararası hükümetler, 1944 Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak tanımaya ve 18 Mayıs tarihini Kırım Tatar Sürgünü Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan etmeye davet ediliyor.
Ayrıca yasada, uluslararası kurumlar ve hükümetler, Kırım’ın ilhakı ve Kırım Tatarlarının hak ve özgürlüklerini ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya Federasyonu’na karşı ek tedbirler almaya ve kınamaya çağrıldı.
Yunus Emre Enstitüsünden Türk Dünyasına dijital Türkçe dersleri
60’a yakın ülkede faaliyet gösteren YEE, yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgını dolayısıyla insanların evlerinde kaldığı son dönemde Türkiye ile irtibat kurmak isteyenleri bir araya getirmeye devam ediyor.
Ateş, YEE’nin Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’da üniversite öğrencilerine yönelik başlattığı çevrim içi Türkçe kursları programına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
YEE Bakü temsilciliğinin, mayıs ayı sonlarında “Türkiye’yi daha yakından tanımaya ne dersiniz?” mottosuyla başlattığı çevrim içi Türkiye Türkçesi kurslarına Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’dan 750 öğrencinin başvuruda bulunduğunu belirten Ateş, dost ve kardeş ülkelerin gençleriyle bir araya gelmek, onlara Türkiye’nin kültür ve bilim imkanlarını anlatmak ve ortak bir dille konuşabilmek için Türkiye Türkçesi kursları açtıklarını söyledi.
İranlı Türk aşıklar, Dede Korkut’tan “Boğaç Han Destanı”nı okudu
İran’ın başkenti Tahran’da İranlı Türk aşıklar, Dede Korkut hikayelerinden Dirse Han’ın Oğlu Boğaç Han Destanı’nı okudu.
Tahran’daki İran Aşıklar Birliğinde Türk aşıklardan oluşan folklor ekibi, UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi’ne dahil edilen Türk Destanı Dede Korkut’un Dirse Han’ın Oğlu Boğaç Han Destanı’nı müzikal tarzda icra etti.
İran Aşıklar Birliği Başkanı Selçuk Şahbazi’nin, bugüne uyarlayarak ve Azerbaycan Türkçesiyle hazırladığı destan, sırayla 14 aşık tarafından saz, flüt def eşliğinde okundu.
Ekipteki 16 kadın sanatçı da tefleriyle aşıklara eşlik etti.
Kosova Türkleri ülkelerine en iyi hizmeti vermek istiyor
Kosova’nın Türk kökenli yeni Bölgesel Kalkınma Bakanı Enis Kervan, yapıcı unsur olan Kosova Türklerinin, her zaman oluğu gibi ülkelerinin kalkınmasına katkı sağlamak için çalışmaya devam edeceğini söyledi.
Kosova Demokratik Birliği (LDK) partisi önderliğinde 3 Haziran’da kurulan kabinede, Kosova Demokratik Türk Partisini (KDTP) temsilen Bölgesel Kalkınma Bakanlığına getirilen Kervan, ikili ilişkiler, bölgedeki Türk toplumu ve Türkiye’nin Kosova’daki hizmetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Kervan, Kosova’da yeni kurulan hükümetin önünde yoğun bir süreç olacağını belirterek KDTP temsilcilerinin, zamanı geldiğinde gereken kararlar neticesinde Kosova’nın çıkarlarının en iyi şekilde korunması için adımlar atacağını söyledi.
Kervan, “Bu çerçevede Kosova’da yaşayan Türk topluluğunu göz önünde bulundurarak var olan anayasal ve yasal haklarımızın korunmasını savunarak adımlarımızı atacağız ve nihai şekilde Kosova’nın statüsünün sonlanmasında Kosova Türklerinin temsilcileri ve Kosova Demokratik Türk Partisi olarak gerekeni yapacağız.” dedi.
Vakıflar Genel Müdürlüğünce yenilenen Saraybosna’daki Başçarşı Camisi ibadete açılmaya hazır
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kapsamlı bir restorasyondan geçirilen Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki tarihi Başçarşı Camisi yeniden ibadete açılmak için gün sayıyor.
“Saraybosna’nın kalbi” olarak nitelendirilen Başçarşı Meydanı’nda bulunan beş asırlık caminin içi de dışı da restorasyon sonrası yeni bir görünüm kazanırken, özellikle cami içindeki kalem işleri ile akustiği dikkati çekiyor.
21 Mart’ta açılması öngörülen Başçarşı Camisi’nin açılışı, yeni tip korona virüsü (Covid-19) tedbirleri nedeniyle ertelenirken, yeniden ibadete açılmaya hazır olan tarihi caminin en kısa zamanda kapılarını cemaatine açması planlanıyor.
Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, yaptığı açıklamada, dost ve kardeş ülke olarak nitelendirdiği Bosna Hersek’te ortak kültürel mirasın korunması ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi için çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini vurguladı.
İki ülke ve kurumları arasındaki dostane ilişkiler çerçevesinde bugüne kadar beş Osmanlı kültür varlığının restorasyonunu tamamladıklarını aktaran Ersoy, tamamen yok olmuş vakıf eserlerinde ikisinin yeniden inşasını bitirdiklerini ve altı vakıf eserinde çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
Mostar’da 12 yıl sonra yeniden seçim yapılmasının önü açıldı
Bosna Hersek’in önemli şehirlerinden Mostar’da 12 yıl sonra yeniden yerel seçim yapılmasının önü açıldı.
Bosna Hersek’te Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Bakir İzetbegovic ile Bosna Hersek Hırvat Demokrat Birliği (HDZ BİH) Genel Başkanı Dragan Covic, Mostar Şehri İçin Seçim Modeli Anlaşması’nı imzaladı.
Boşnak lider İzetbegovic, yaptığı açıklamada, Mostar şehri için önemli bir adım olduğunu belirterek, imzaladıkları anlaşmayla etnik anlamda eşitliğin de sağlandığını ve şehir halkının herhangi bir şekilde ayrımcılığa maruz kalmasının engellendiğini vurguladı. Bir zamanlar imkânsız görünen bazı şeylerin artık mümkün olduğunun altını çizen İzetbegovic, şehirde yaşayan az sayıda Sırp halkının da kaliteli bir pozisyona sahip olacağını söyledi.
Covic ise bu anlaşma sayesinde şehir konseyinin 35 üyesinin seçilmesi için imkân oluşturulduğunu kaydederek, “Mostar’da yeniden seçim olacağına artık eminim. Ayrıca Seçim Kanunu’ndaki değişikliklerin de yıl sonuna kadar başlayacağını düşünüyorum.” dedi.
Avrupa Birliği (AB) Bosna Hersek Delegasyonu Şefi Johan Satler ise AB’nin Bosna Hersek’teki önceliklerinden birinin Mostar olduğunu vurgulayarak, anlaşmanın taraflarına teşekkürlerini iletti.
Orta Asya Parlamento Başkanları Covid-19 gündemiyle toplandı
Orta Asya ülkeleri Parlamento başkanları ile Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Meclisi Başkanı George Tsereteli arasında Covid-19 salgını nedeniyle ortaya çıkan krizle ilgili konuların ele alındığı bir toplantı gerçekleştirildi.
Dışişleri Bakanlığı basın bürosundan alınan bilgiye göre, Türkmenistan’ın Meclis Başkan Vekili başkanlığındaki heyetle temsil edildiği video konferans toplantısında, Covid-19 salgını nedeniyle ortaya çıkan krizle ilgili konular görüşüldü.
Bu bağlamda, toplantıya katılan devletlerin hazırlık ve müdahale tedbirlerini artırmaya yönelik karşılıklı yardım ve koordinasyon alanları görüşüldü ve iyi uygulamaların paylaşımı için AGİT Parlamenterler Meclisi Başkanlığı ile düzenli toplantılar yapılması kararlaştırıldı.
Türkmen tarafı, hükümetin ve Türkmenistan Meclisinin; toplumların güvenliğine karşı devam eden tehditlerden korunmak için dünya toplumu tarafından müdahale önlemlerinin oluşturulmasına ve mücadele çabalarının güçlendirilmesine katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti.
Toplantıda ayrıca, ekonomik kalkınma ve yasama reformlarında, bölgesel işbirliğinin yoğunlaştırılması, AGİT Parlamenterler Meclisine katılımın ve parlamentolar arası diyaloğun arttırılması konularında tedbirler üzerinde de duruldu.
Türk Konseyi 5. Turizm Bakanları Toplantısı yapıldı
Türk Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Konseyi 5. Turizm Bakanları Toplantısı Türkiye’nin ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
Bu kapsamda yeni tip korona virüsü (Covid19) salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen turizm alanında somut iş birliği adımları atılacak. Bu bağlamda Türkiye, Türk Konseyi ülkelerine “Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı” konusunda eğitim hizmeti verecek.
Türk Konseyi Turizm Bakanları Toplantısı’na, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Turizm Geliştirme Komitesi Başkanı Aziz Abdukhakimov, Azerbaycan Devlet Turizm Ajansı Başkanı Fuad Naghiyev, Kazakistan Turizm ve Spor Bakan Yardımcısı Urken Bissakayev, Kırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Maksat Damir, gözlemci üye Macaristan adına da Ulusal Turizm Ajansı Başkan Yardımcısı Laszla Könnyid katıldı.
Toplantıda üye ve gözlemci ülkeler, salgına karşı mücadelede turizm alanında alınan temizlik ve güvenlik önlemlerine ilişkin iş birliği yapmaya, teknoloji ve dijitalleşmeye öncelik vererek turizm sektörüne katkıda bulunmaya, Türk Konseyi tarafından geliştirilen Modern İpek Yolu Ortak Tur Projesi’nin genişletilerek tanıtımının yapılarak Özbekistan’ın bu projeye dahil edilmesine ayrıca taraflar arasında koordinasyon ve iş birliğinin artırılması amacıyla koordinasyon komitesi kurulmasına karar verdi.
Kırımoğlu: Kırım’da Kırım Tatarlarının mülkiyeti tehdit altında
Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra yarımadayı terk eden Kırım Tatarlarının mülkiyetinin tehdit altında olduğunu ifade etti.
Kırım.Hakikat sitesine konuşan Kırımoğlu, “Kırım Tatarlarının yaklaşık yüzde 10’u, bizim değerlendirmelerimize göre 25-30 bin kişi Kırım’ı terk etti ve şimdi Ukrayna’nın ana kısmında bulunuyor. Bıraktıkları topraklar ise tehdit altında. İnsanların çoğu Ausweis olarak adlandırdıkları Rus kimliklerini almak zorunda kaldı, çünkü bu kimliği almazlarsa topraklarını, vatanlarını terk etmek zorunda kalacaklar. Bizim sloganımız ise ‘Vatanda kalmak!’ Ifadelerini kullandı.
Kırım’ın Bahçesaray bölgesinde bir arsa ve bir evi olduğunu kaydeden Kırımoğlu, “Bahçesaray’da evim var, oğlumun evi. Ailemizden kimse Rus vatandaşlığını almadı, kimliklerimiz (Rus kimliği) yok, mülkiyetimize el konulabilir.” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Mart tarihinde imzaladığı kararla işgal ettiği Kırım’ın neredeyse tüm bölgelerini, Rusya vatandaşlığına sahip olmayan kişilerin arazi sahibi olamayacağı bölgeler listesine eklemişti. Listeye Bahçesaray, Canköy, İslam Terek (Kirovskoye), Krasnoperekopsk, Yedi Kuyu (Lenino), Seyitler (Nijnegorsk), Akşeyh (Razdolnoye), Sak, Akmescit (Simferopol), İçki (Sovetskoye), Akmeçit (Çernomorskoye) bölgelerinde bulunan araziler dahil edildi.
Ayrıca listeye Aluşta, Armanpazarı (Armyansk), Kezlev (Yevpatoriya), Kerç, Sak, Sudak, Kefe (Feodosya) ve Yalta kentlerine ait sınır arazileri de dahil edildi.
Rus işgali altındaki Kırım’da Ukrayna vatandaşlarına ait yaklaşık 10 bin arazi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım’ın topraklarına ilişkin aldığı kararın kapsamına girdi.
Kerkük’te DEAŞ’a karşı operasyon başlatıldı
Irak’ın Kerkük kentinde terör örgütü DEAŞ’a karşı bu sabah başlatılan operasyonda 13 teröristin öldürüldüğü belirtildi. Kerkük Operasyonlar Komutanı Korgeneral Saad Harbiye, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada kentin güneybatı bölgesinde DEAŞ’a yönelik başlatılan operasyonda 13 teröristin etkisiz hale getirildiğini söyledi.
ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon gücünün de operasyona hava desteği sağladığını belirten Harbiye, teröristlerin kentin güneyindeki Çay Vadisi yakınlarında öldürüldüğünü aktardı. Harbiye, Irak ordusu, Irak federal polisi, Haşdı Şabi ve Kerkük Operasyonlar Komutanlığı tarafından yürütülen operasyonun 3 gün süreceğini ifade etti.
İşgalcilerden Kırım idari sınırı geçişine yönelik yeni kural
Kırım’ın işgalci yönetimi, işgal altındaki yarımadadan Ukrayna’nın ana kısmına geçmek isteyen Kırımlılar için yeni kural uygulamaya başladı. Bundan sonra Rus vatandaşlığına sahip olan Kırımlılar Kırım’dan sadece Rusya pasaportuyla çıkabilecek.
İşgal edilen Kırım’da yasa dışı faaliyet gösteren Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Sınır İdaresinden yapılan açıklamada, “Başka bir vatandaşlığı sahip olan Rusya vatandaşları bundan sonra sınırı sadece Rusya pasaportu veya doğum belgesiyle geçebilecek. Tek istisna Tacikistan vatandaşları olacak. Kuralları ihlal edenlere idari ceza verilecek. Rusya’dan Ukrayna pasaportuyla çıkmaya çalışan Rusya vatandaşlarının ülkeden çıkış yapmalarına izin verilmeyecek.” ifadeleri kullanıldı.
Daha önce, Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin’e bağlı yönetimi, Kırım ile Herson bölgesi arasındaki kontrol noktalarını 17 Mart’ı 18 Mart 2020’ye bağlayan gece geçişlere kapatacağını bildirmişti.
YTB “sıla yolu projesi”ni sürdürecek
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, yurt dışında yaşayan ve tatillerini Türkiye’de geçirmek isteyen vatandaşların, sınır kapılarından daha rahat geçmeleri için uygulanan “Sıla Yolu Projesi”nin devam ettirileceğini duyurdu.
YTB Başkanı Abdullah Eren, yurtdışında yaşayan ve tatillerini Türkiye’de geçirmek isteyen vatandaşlar için güncel bilgileri ve rotaları paylaşarak vatandaşlara uyarılarda bulundu.
YTB tarafından 2019’da Türkiye’ye geliş-gidişlerde ortaya çıkan ihtiyaç ve sorunları gidermek için sınır ötesinde Sırbistan’daki gümrük kapılarında ve Türkiye’deki sınır kapılarında başlatılan “Sıla Yolu Projesi”nin bu yıl da devam edeceğini belirtti.
Eren, proje uygulamasında korona virüsü nedeniyle tedbirlerin de göz ardı edilmeyeceğinin altını çizdi.
Emine Ceppar, Ukrayna dışişleri bakan yardımcısı oldu
Eski Ukrayna Enformasyon Politikaları Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı görevine atandı.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Ukrayna Bakanlar Kurulunun bugün 10 Haziran 2020 tarihinde düzenlediği toplantıda, Emine Ceppar’ın Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı görevine getirilmesini onayladığını bildirdi. Kuleba, “Ekibimize güçlü bir oyuncu katıldı. Emine kamu diplomasisi, uluslararası kuruluşlar, devlet protokolü, Kırım konulardan sorumlu olacaktır.” diye kaydetti.
Emine Ceppar 2016-2019’da Ukrayna Enformasyon Politikaları Bakanı Yardımcısı görevini yerine getirmişti. Ceppar bu göreve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na danışıldıktan sonra alınmıştı.
Doğu Türkistan’da kamplara sürülen Uygurların sayısı her geçen gün artıyor
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından duyurulan “Uluslarası Dini İnançlar Özgürlük Raporu-2019” Doğu Türkistan’da Çin Komünist Partisinin Müslüman Uygur Türklerine yönelik soykırım suçlarının işlenmeye son sürat devam edildiğini ortaya koydu.
Ayrıca bu yıl ilk kez, söz konusu raporda Doğu Türkistan’a ayrı bir başlık açıldı. Yapılan tespitlere göre 2019 yılında bir önceki yıla göre çok daha fazla Uygur Türkü toplama kamplarına gönderildi. Dışişleri Bakanı Pompeo, Pekin hükumetinin başta Doğu Türkistan olmak üzere, Tibet ve Hong Kong üzerindeki baskılarının artarak devam ettiğine işaret etti. Pompeo, “Biz dini inançları savunuyoruz Çin ise dini inançlara yönelik savaşına devam ediyor” dedi.
Amerikan Dışişlerinin yıllık olarak duyurduğu ve her ülkedeki durumun detaylı bir şekilde analiz edildiği Dini İnançlar Özgürlük Raporu, Bakan Pompeo’nun katıldığı toplantı ile duyuruldu. Raporda en fazla dikkat çeken ve bölümlerin başında Çin Halk Cumhuriyeti’nin dini inançlara yönelik baskısı oldu. Rapor, Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türkleri ve Kazaklar, Kırım Tatarları, Hui ve diğer Müslüman ve Hıristiyan azınlıklara yönelik baskı ve işkenceleri bir kez daha gözler önüne serdi. Buna göre, özellikle 2017 yılının Nisan ayından itibaren toplama kamplarına milyonlarca insanın sürüldüğünü bu rakamın 2019 yılında bir önceki yıla nazaran daha da arttığı ifade edildi. Kampların inşa edilmesi ile eş zamanlı olarak insanlar kaçırıldı, işkenceye fiziksel ve psikolojik baskıya maruz kaldı, tacize uğradı veya köle gibi çalıştırılmaya zorlandı. Kamplarda kimileri de hayatını kaybetti.
Kırımoğlu hakkındaki düzmece dava, sözde mahkemeye sevk edildi
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, işgalcilerin Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında kurguladığı iddianamenin sözde mahkemeye gönderildiği bildirildi.
İşgal altındaki Kırım’da Kremlin kontrolünde yasa dışı faaliyet gösteren sözde Soruşturma Komitesine bağlı Soruşturma Başmüdürlüğünden yapılan açıklamada, sözde savcılığın, Kırımoğlu hakkında hazırlanan iddianameyi onayladığı ve davanın incelenmek üzere “mahkemeye” iletildiği kaydedildi.
İşgalciler, Kırımoğlu’nu güya “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek”, “Patlayıcı maddeleri satın almak ve bulundurmak” ve “Ateşli silahları dikkatsizce saklamak ve onların başka bir kişi tarafından kullanılması için koşullar yaratmak” ile suçluyor.
Bilindiği gibi Rusya işgal ettiği Kırım’ı kendi toprağı olarak kabul etse de uluslararası hukuka göre Kırım, Ukrayna toprağıdır. Buna rağmen işgalciler, 2014 yılında Kırımoğlu’nun Ukrayna anakarasından Kırım’a gelişinde, “Armyansk” kontrol noktasından (işgalcilerin oluşturduğu kontrol noktası) belge göstermeksizin geçerek sözde “Rusya devlet sınırını ihlal ettiğini” ileri sürüyor. Temeli olmayan bu suçlamadan dolayı Kırımoğlu, uluslararası hukuka göre de suçlanamaz.
Türk Keneşi korona virüsü izleme sistemi oluşturacak
Türkçe Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (Türk Keneşi), korona virüsü salgınının üye ülkeler bazında gelişimini izlemek için bir sistem oluşturma kararı aldı.
Özbekistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgilere göre, Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (CCTS) kapsamında Sağlık Koordinasyon Komitesi bir toplantı gerçekleştirdi.
Salgın nedeni ile bir araya gelemeyen üye ülke temsilcileri, toplantılarını video konferans yöntemi ile gerçekleştirdiler. Toplantıda, korona virüsü enfeksiyonunun önlenmesi, teşhisi ve devam eden salgını gözlemleme çalışmaları hakkında bilgi alışverişinde bulundular. Ayrıca hastalığın önlenmesi ve tedavisi için geliştirilmeye çalışılan yöntemlerin AR-GE olanaklarını değerlendirdiler.
Üye ve gözlemci ülkelerin tıp uzmanları için çevrim içi eğitimler hazırlanması yönünde görüş birliğine varan temsilciler, sağlık merkezlerinin ve çalışanlarının kapasitesini daha verimli kullanabilmek adına Sağlık Bakanlıkları ile birlikte istişare toplantıları ve eğitimler düzenleyecekler. Ayrıca toplantıda COVID-19 ile mücadelede Keneş üyesi ülkeler arasında ortak bir veri tabanı ve epidemiyolojik izleme sistemi oluşturulması yönünde de karar alındı.
Online yapılan toplantının oldukça verimli geçtiği bildirilirken üye ülkelerin tıbbi ekipmanlarının, ilaçların, tek kullanımlık ürünlerin dağıtım ve koordinasyonunu kolaylaştıracak, sağlık altyapı sitemlerine yatırım yapılması konusunda da uzlaşmaya varıldı. Sağlıkta yenilikçi sistemlerin geliştirilmesi ve yeni modern hastanelerin inşasını kolaylaştıracak olan “Tedarik Zinciri Grubu” oluşturulması da onayladı.
Bosna Hersek’teki 510. Ayvaz Dede Şenlikleri sona erdi
Boşnakların İslam’ı kabul etmesinin en önemli sembollerinden Akhisarlı Ayvaz Dede anısına Bosna Hersek’te 510’uncusu düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, Prusac kasabası yakınındaki açık alanda yüzlerce kişinin katılımıyla kılınan öğle namazıyla sona erdi.
Ülkenin en uzun soluklu etkinliğine katılmak için günler öncesinden farklı şehirlerden yola çıkan 244 atlı, sabah saatlerinde merkezi programın yapıldığı alana ulaştı. Sıcak havaya rağmen alanı dolduran kalabalık, geleneksel kıyafetler giymiş atlıları coşkuyla karşıladı.
Atlıların alana varmasının ardından sancaktarlar eşliğinde, rivayete göre 510 yıl önce yaşanan kuraklıkta Ayvaz Dede’nin dua etmesiyle suyun çıktığı kayalık alandan geçildi. Şenlikler için Prusac’a gelen Boşnaklar, kayanın yarılıp suyun çıktığı ve kuraklığın son bulduğu bu noktada dua etti.
Yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle geçmiş yıllara kıyasla katılımın düşük olduğu merkezi programda, Kur’an-ı Kerim okundu, ilahiler söylendi. Bu yıl Türkiye’den mehteran ve semazen gruplarının katılamadığı merkezi program, salgın nedeniyle daha mütevazi geçti.
Yunanistan’da camiler kapatıldı, bazıları kiliseye ve avmye dönüştürüldü
Yunanistan’da, Türk-İslam eserlerinin korunması konusundaki yaşanan sorunlar ciddiyetini korumayı sürdürüyor.
Osmanlı dönemine ait ve bugüne kadar ayakta kalmayı başarmış eserlerin büyük bir kısmı Yunanistan’da yıllardır farklı amaçlarla kullanılıyor. Yunanistan’da binlerce cami, hamam ve külliye gibi tarihi yapıdan çok azı günümüze kadar varlığını muhafaza edebildi.
Yunanistan’ın bağımsızlığını kazandığı yıllardan itibaren birçok Türk-İslam eseri askeri hapishane, sinema ve sergi salonu, konaklama yeri, vilayet binası ya da depo olarak kullanılmaya başlandı, onlarca cami ibadete kapatıldı, bazıları ise kiliseye dönüştürüldü.
Terör örgütü PKK, Irak Türkmen cephesini tehdit etti
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, terör örgütü PKK’nın büro ve teşkilatlarını arayarak ölüm tehdidinde bulunduğunu açıkladı.
Erşat Salihi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyindeki terörist hedeflere düzenlediği Pençe-Kartal Operasyonu nedeniyle PKK’nın Irak Türkmen Caphasi büro ve teşkilatlarına saldırıp yöneticilerini öldürmekle tehdit ettiğini bildirdi. ITC lideri Salihi, “Bu tehdit, Türkmenlerin siyasi kurumları üzerinden tüm Türkmenlere yöneliktir ve endişe vericidir.” diye konuştu. “Çocuk katili ve uyuşturucu kaçakçısı terör gruplarına Irak’ta faaliyet gösterme izni verilmemelidir.” diyen Salihi, ITC temsilciliklerinde koruma sayısını artırdıklarını kaydetti.
Kırım Tatar Bayrak Günü kutlandı
Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı kararla her yıl 26 Haziran günü, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü olarak kutlanıyor.
2010 yılında düzenlenen V. Kırım Tatar Milli Kurultayında 26 Haziran tarihinin her yıl Kırım Tatar Milli Bayrak Günü olarak kaydedilmesi kararı alındı. O yıldan bu yana Kırım Tatarları, her yıl 26 Haziran’da Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nü milli bir bayram havasında kutlamaya devam ediyor.
PKK, Kerkük’te paçavrasını astı: Türkmen şehitliğine saldırdı
Bölücü terör örgütü PKK tarafından dün gece geç saatlerde Kerkük’ün farklı bölgelerine ve köprülere PKK’nın sözde bayrakları asıldı. Aynı zamanda Türkmen Şehitler Mezarlığı’nın tabelasına ve Türkmeneli bayrağına saldırıldı.
Bölücü terör örgütü PKK’nın sözde bayrakları 19 Haziran 2020 tarihinde gece geç saatlerde Kerkük’ün merkezindeki farklı farklı bölgelere ve köprülerine asıldı. Ardından ise, Kerkük’ün merkezinde bulunan 14 Temmuz Katliamında şehit düşenlerin mezarlarının bulunduğu Türkmen Şehitler Mezarlığı’nın tabelasına ve Türkmeneli bayrağına saldırıldı.
Gazeteci Reşat Salihi, “Gece saat 03.00 sularında yapılan çirkin provokasyon ve saldırılar özellikle Türkmenlerin yoğun olduğu mahallelere; Kerkük merkezine, Kasaphane ve Tisin yakınlarında yapıldı. Ayrıca 16 Ekim 2017 tarihinde Kerkük’ten çıkarılan Kürtlerin önceden karargâhı olan Arafa bölgesinde de saldırılar görüldü.” dedi.
Reşat Salihi, Kerkük’teki Türkmen Şehitleri Mezarlığı’nın tabelasının da yırtılmış olarak bulunduğunu kaydetti.