Senan Kazımoğlu

Tüm yazıları
...

KAZAKİSTAN ZOR DURUMDA

Senan Kazımoğlu

Kazakistan’ın milli şairi Mağcan Cumabayev’in Türk İstiklal Savaşı sırasında Türkiye için yazdığı “Uzaktaki Kardeşime” şiiri meşhurdur. O şiirde Cumabayev’in Türkiye için yanan yüreğini ve endişesini hissediyorsunuz. Mağcan Cumabayev’den sonra da Kazakistan ve Türkiye bir millet ve gerektiğinde bir devlet olarak birbirlerinin iyi ve kötü gününde hep bir olmaya çalıştılar. Bunun en büyük örneklerinden birisi 6 Şubat Kahramanmaraş depremidir. Elbette deprem sırasında Türkiye için birçok devlet geldi. Fakat Kazakistan devleti diğerleri gibi değil, bir millet şuuruyla halk ve devlet olarak Türkiye’nin yardımına koştu. Çünkü kendisi de Kazak Türkü olan, Alaş Orda’nın da kurucularından Mustafa Çokay’ın dediği gibi “Her Türk’ün iki vatanı vardır; birincisi kendi anavatanı, ikincisi Türkiye’dir.” İşte bu sözün sahibinin anavatanı, Türk Dünyasına nice aydın ve kahramanlar armağan eden Kazakistan şuan büyük bir felaket ile yüzleşiyor. Ancak istisnalar dışında maalesef biz bundan habersiziz. Kazakistan bu beladan kendi imkanlarıyla kurtulmak istiyor ancak bizim en azından kardeşlerimizin durumundan haberdar olmamız gerekir. Peki, Kazakistan’da ne oldu?

27 Mart’tan itibaren Kazakistan’daki yoğun yağışlar ve kış mevsiminin sonuna doğru aniden artan sıcaklar nedeniyle karların zamanından önce ve hızlı şekilde erimesi felakete sebep oldu. Büyük sel ve taşkınlar ülkenin bir bölümünü esir aldı. Özellikle Kazakistan’ın kuzey ve batı bölgelerin etkilendiği taşkınlar sebebiyle 10 eyalette (Abay, Akmola, Aktöbe, Atrau, Batı Kazakistan, Karagandı, Kostanay, Pavlodar, Kuzey Kazakistan ve Ulutau) olağanüstü hâl ilan edildi.

Barajların ağzına kadar dolup nehirlerin taştığı bu felaket sonucunda nüfusu 65 bin kişi olan Atrau eyaletinin Kulsarı kenti tamamen su altında kaldı.

Afet nedeniyle 4 yaşındaki bir bebek hayatını kaybederken, 32 bin 856’sı çocuk olan 100 binden fazla kişi güvenli bölgelere tahliye edildi. Bu tahliyelerin 3.000’den fazlası helikopterler ile sağlandı. Sadece insanlar değil, 88 bin 561 çiftlik hayvanı da selin ulaşamadığı yerlere taşındı. Felaket neticesinde ulaşım altyapıları, yollar ve köprüler kullanılamaz hale geldi. Yüzlerce köy su altında kalırken, 60’tan fazla köyle de iletişimin kesildiği belirtiliyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in bildirdiğine göre 80 yılın en büyük felaketi olan sel ve taşkınlar ile mücadeleye 1300 arama kurtarma aracı, 7 helikopter, 23 bin kişi katılıyor.

Allah kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Bir daha Türk ve İslam Dünyasına böyle büyük felaketler yaşatmasın.